Шаховска хроника Вечитог шаха – Прва Лига Југославије (1946 – 1968) – Ћирилица

2200 RSD

Друга књига у серијалу „Шаховска хроника Вечитог шаха“ обрађује првих 20 сезона екипних шампионата Југославије, које су игране од 1946. до 1968. године. У питању су такмичења позната као Прва лига Југославије.

Свака сезона чини засебну главу књиге и почиње уводним текстом који објашњава како су одређене екипе учесници, те даје информације и занимљивости са самог турнира. Након тога следи техничка секција самог турнира, или више секција уколико је то такмичење подељено на више етапа. Секција почиње екипном табелом турнира, након чега следе екипни резултати по колима који се састоје од картица записника мечева. Свака картица меча садржи датум играња и појединачне резултате по таблама, при чему се подразумева да је домаћин екипа написана на левој страни, те да њени играчи на непарним таблама имају беле фигуре. Уколико је појединачни резултат болдован, то значи да је та партија сачувана и да се налази у књизи. Следе екипне картице у којима се види основни састав екипе, са пуним презименима и именима (за разлику од картица мечева), титулама (титуле мајсторског кандидата и ниже често нису поуздане), и појединачним резултатима чланова екипе по колима. Секција се завршава свим доступним партијама.

На крају књиге налази се Индекс играча, где су укључени сви учесници обрађених турнира. Листа је сортирана по презимену и имену, а поред тога садржи биографске податке (датум рођења и смрти), број одиграних партија са спецификацијама, те сезонама у којима је играч наступао, што омогућава да се лако пронађе одговарајућа глава књиге где се дотични играч појављује.

Ова књига садржи 4636 резултата, од чега је 343 сачуваних партија које смо и објавили. Основна литература јесу шаховски часописи као што су Шах, Шаховски вјесник и Шаховски гласник, али потпуна реконструкција појединачних резултата не би била могућа без дневних новина. Тако су основни ресурси били: Политика, Спорт, Борба, Вечерње новости, Мађар Со, Побједа, Вјесник, Народни лист, Спортске новости, Ријечки лист, Нови лист, Људска правица, Словенски порочевалец, Дело, Полет, Вечер.