Sicilian Defense – Alapinova Varijanta – (GM Perunović)

1200 RSD

Alapinova varijanta Sicilijanske odbrane dobila je ime po ruskom šahovskom majstoru Semjonu Alapinu. Tokom godina igranja Sicilijanske odbrane crnim figurama, često sam se susretao sa ovom varijantom. Kada beli bira Alapinovu varijantu, njegov cilj je da neutralizuje aktivnu crnog i spreči ga u stvaranju otvorenih i dinamičnih pozicija, usmeravajući igru ka strukturama koje su mu poznate. Iz ove varijante mogu se razviti dva osnovna tipa pozicija:

  1. Igra sa izolovanim pešakom na d4.
  2. Igra sa pešačkim majoritetom belog (3 protiv 2 na daminom krilu), naspram pešačkog majoriteta crnog (4 protiv 3) na kraljevom krilu.
Categories

Iako postoji mnogo nastavaka koji omogućavaju ravnopravnu igru, ključni izazov je u tome što su mnoge varijante jednake, ali pasivne, ostavljajući crnog u poziciji gde mora strpljivo čekati svoju priliku za preuzimanje inicijative. Ideja je skakačem uzeti pešaka na d5, čime se izbegava rani izlazak dame u centar. Predloženi nastavak ima i gambitni karakter, jer omogućava belom da brani pešaka na d5. Glavni nastavak za crnog je 3…Dd5, nakon kojeg nastaju najčešće igrane i u velikoj meri istražene pozicije. Mali problem u ovoj liniji crnom stvara rani izlazak dame u centar, što beli koristi kako bi razvijao svoje figure sa tempom.